25. října 2024
Aktuálně u nás
Až třetina všeho jídla na světě se vyhodí! Tak zní nelichotivá statistika vyplývající z údajů uvedených na stránkách neziskové nadace Zachraň jídlo, která se od roku 2013 snaží upozornit na problematiku obrovského množství potravin, které skončí jako odpad. A nejen upozorňuje, ale také vytváří projekty, které mají pomoci tato čísla v České republice snížit.
Jeden z jejich projektů, který má svůj počátek v roce 2022, nese název Zachraň oběd. Má za cíl propojit firemní jídelny s charitativními organizacemi a redistribuovat zbylé porce z jídelen k lidem v nouzi. Na svých stránkách nadace uvádí, že v rámci projektu Zachraň oběd zajistili darování více než 56 tisíc plnohodnotných obědů k lidem, kteří si mnohdy kvalitní teplé jídlo nemohou dovolit. Do tohoto projektu se jako jedni z prvních v Moravskoslezském kraji zapojily také dvě služby Charity Frýdek-Místek, Centrum Pramínek a Denní centrum Maják.
Pracovnice Centra Pramínek, Alena Niesnerová, která je zároveň koordinátorkou projektu za Charitu Frýdek-Místek, vzpomíná, kde byl počátek této spolupráce mezi nadací, Charitou a Základní školou ve Frýdlantu nad Ostravicí. „Propojili jsme se skrze naše charitní Poradenské centrum, které se nachází právě ve Frýdlantu. Na schůzce s nadací Zachraň Jídlo a se zařízením školního stravovaní (Primirest), které připravuje obědy pro ZŠ Komenského jsme nastavili základní obrysy spolupráce a zanedlouho se uskutečnilo první předání nevyzvednutých obědů ze školní jídelny.“
V rámci projektu funguje aplikace s názvem Zachraň oběd, skrze kterou vybrané služby obdrží informaci, že jsou k dispozici obědy, které si mohou vyzvednout. „Počet darovaných porcí jídla záleží na tom, kolik dětí nebo jiných osob si oběd neodhlásí či nevyzvedne. Prozatím se pohybujeme mezi 5 a 25 porcemi jídla včetně polévky. Výdejní dny pak jsou pondělí, úterý a čtvrtek,“ popisuje dosavadní průběh Alena Niesnerová. A dodává: „V tuto chvíli jsme od zahájení projektu předali našim klientům již přes 100 porcí obědů.“
Díky poskytnutým obědům si tak mohou přilepšit rodiny s dětmi či matky samoživitelky v tíživé finanční a sociální situaci (klienti Centra Pramínek), anebo lidé s chronickým psychickým onemocněním nebo lehkým mentálním postižením (klienti Denního centra Maják). Nadace Zachraň jídlo se, ale nebrání rozšíření spolupráce i o další střediska naší Charity, jak potvrdily pracovnice z obou služeb, které jsou v projektu aktivní. A dodávají: „Ani jsme zprvu netušily, že se tématem plýtvání jídla některá nadace v ČR zabývá. Ale za vzájemnou spolupráci jsme velmi rády.“
Věřme, že se v budoucnu bude počet organizací pomáhajících se snižováním množství vyhozeného jídla jen rozšiřovat.
Mgr. Ing. Jan Slavík
PR manažer, koordinátor dobrovolníků
Tel.: 734 682 682 E-mail: 58Ah9-5n4dm%C1.7~bGkW_29g