22 nácviků vaření. Tolik jich bylo v loňském roce v klubovnách Klubu Nezbeda.
Vaření probíhalo vždy tak, že jsme se společně s klienty domluvili na receptu, který bychom chtěli vyzkoušet a společně jsme odhadovali ceny surovin. S klienty jsme šli do obchodu a jídlo pak společnými silami také uvařili. Mezitím, co někteří byli v obchodě, jiní nachystali stůl ke společnému sezení. Po dobrém jídle už pak následoval další krok – zapsat recept do naší Nezbednické kuchařky. Jako poslední byl na řadě úklid po vaření a stolování, který si klienti rozdělili mezi sebou. Nácviků se zúčastnilo dohromady 54 klientů a každý z nich zanechal v kuchařce svou jedinečnou stopu. Jeden si dal záležet na krásném nadpisu, druhý se zamýšlel nad popisem pracovního postupu a další recept ilustroval.
A jak nácviky vaření hodnotí samotní klienti? Zeptali jsme se jich.
Nejvíce klientům chutnaly sladké recepty, jako byly palačinky, muffiny a pudinkové šátečky. Úspěch ale měla také hrachová kaše. Recepty najdete v příloze tohoto článku.
Klienti často uváděli, že pro ně bylo úplně nové šlehání šlehačem, strouhání na struhadle nebo vážení na váze. Někdo poprvé vařil podle receptu a válel těsto. Jiný na sobě měl poprvé zástěru. Po celém roce vaření už jsou z klientů zkušení kuchaři, které jen tak něco nepřekvapí.
Klienty nejvíce při nácvicích bavilo, že uvařené jídlo můžou sníst. Padla také odpověď, že se jim líbilo, že u vaření vždy hrála příjemná hudba, která se hodila k vaření. Důležité také bylo, že si klienti užili vaření se svými kamarády.
Nácviky byly v loňském roce úspěšné, a to také díky finanční podpoře města Frýdek-Místek v rámci projektu Prevence kriminality, díky které jsme mohli velkou část nácviků financovat.
Adéla Juřicová DiS.
sociální pracovník, zástupce vedoucího střediska - Klub Nezbeda
Tel.: 737 245 265 E-mail: W_rvRW%m~bpy.Z4WH-uk87j71fkmb